Odličan projekt Turističke zajednice Kantona Sarajevo je puštanje u rad tri reciklomata za depozit plastične ambalaže u toku trajanja SFF-a, gdje se računa da će se tako prikupiti oko 10.000 boca. To je jedan od inicijalnih koraka cirkularne ekonomije i održivog razvoja u Bosni i Hercegovini s ciljem zaštite okoliša i zaštite zdravlja građana kroz upravljanje otpadom.

Otpad više nije nešto sto treba bacati, otpad je resurs koji treba vratiti u sistem i iskoristiti njegov potencijal za dobijanje novog proizvoda. Prema procjenama UNDP-a, samo u 2018. godini u BiH se proizvelo oko 150.000 tona plastičnog otpada. Manje od dva posto ovog otpada se reciklira dok 98 posto završi na kontrolisanim, nekontrolisanim i ilegalnim odlagalištima u BiH. Naše agencije ne rade procjene za pojedinačne kategorije otpada. Vrijeme razgradnje otpadne plastike je vrlo dugo, od 100 do 1000 godina.

Kako prikupiti plastičnu ambalažu?

Jedini pravi način je depozitom ili kako se kod nas kaže kaucija kao kod staklene ambalaže „platiš nešto više od njene cijene, vratiš ambalažu nazad i povratiš novac”.

Kako da uspostavimo depozitni sistem za plastične ambalaže kod nas?

Bitno je krenuti korak po korak. Prije svega prezentovati stanovništvu, vladi i marketima mogućnost i dobrobit ovakvih postupaka. Jedan od načina uspostave sistema otkupa ambalaže je postavljanje štandova za otkup u svim prodajnim (trgovačkim) objektima čiji je prodajni prostor veći od 200 m2.

Iskoristiš, prikupiš, recikliraš, ponovo proizvedeš, i onda opet koristiš, prikupiš, recikliraš, ponovo proizvedeš…

Apelujemo na nadležne da obezbijede mehanizme za otkup plastične ambalaže 365 dana u godini i promovišu važnost reciklaže plastičnih masa. I umjesto da se trujemo otpadom kao do sada, jer se nalazi svuda oko nas, da ga vratimo u sistem kao resurs i da nam taj sistem omogući da imamo zdravu životnu sredinu sa zdravim građanima i da stvorimo nova radna mjesta.