Prvi edukativni događaj Eco Buzz , koji je uvod za prvi Climathon Sarajevo, prvo eko – takmičenje u Bosni i Hercegovini, održan je u Europe House u Sarajevu. Eco Buzz je povezao ekološke teme i probleme sa inovativnom zajednicom okupljajući  mlade ljude koji imaju entuzijazam za poduzetništvo, ali i svijest o zelenoj komponenti i ekološkim problemima.

Ministar Kalamujić se s radošću odazvao pozivu da bude jedan od panelista na samom događaju ispred Ministarstva za finansije Kantona Sarajevo, te u uvodnom otvaranju je pozdravio učesnike, učesnice i organizatore, te predstavio svoj karijerni put.

„Kroz moj obrazovni i poslovni razvoj, od titule doktora ekonomskih nauka preko privatnog preduzetništva i konsultativnih angažmana, uvijek me vodila znatiželja, želja za novim znanjima i mogućnostima te poduzetnički duh. Zato sam na ovom događaju mladim ljudima istakao da sam i ja boreći se, učeći, razvijajući ideje i posjećujući različite edukativne radionice i događaje došao u poziciju da mogu da utičem i potaknem promjene koje sam oduvijek želio.“, istakao je ministar Kalamujić.

Teme koje su se spominjale na ovom događaju smatra od izuzetnog društvenog i ekonomskog značaja, posebno održivost.

U uvodnom izlaganju obratio se učesnicima i učesnicama: „Kroz masovnu proizvodnju i konzumaciju doveli smo naš planet, našu vezu s prirodom, u mjesto koje bi u budućnosti moglo u jednom momentu postati nenastanjivo. Stoga, da bi to prevenirali, moramo razvijati koncepte zelene energije i cirkluarne ekonomije. To je korisno ali i  profitabilno, te oni koji budu pioniri tog puta, sigurno će imati i materijalnu satisfakciju. Pozivam sve vas, mladiće i djevojke, da vas na tom putu vodi isti entuzijazam i znatiželja kao i mene“.

Tokom panela ministar Kalamujić je odgovorio i na pitanje „Šta vlada Kantona Sarajevo te Ministarstvo finansija planiraju uraditi po pitanju poduzetništva mladih?“

U odgovoru se osvrnuo na Centar za poduzetništvo koji može biti pokretačka snaga inovacija i koji pored novca treba dobiti snažnu podršku za pružanje mentorstva. Napomenuo je da novca ima ali da nedostaje dobrih ideja, te da je za Kanton Sarajevo bitno da stvaramo inovacije kao i da kreiramo i prodajemo proizvode s većom dodatnom vrijednošću koji će biti prepoznati širom svijeta.

Na kraju ministar Kalamujić je poručio mladim ljudima da budu ti koje će da vodi znatiželja i poduzetnički duh, da stvaraju, a da će njegova kancelarija i Ministarstvo uvijek biti otvoreno za razgovor i smjernice.