Pokret Za nove generacije još jednom potvrđuje da su prof. dr. sc. Adna Mesihović i dr sc. Afan Kalamujić kandidatkinja i kandidat za poziciju ministrice i ministra u novoj vladi Kantona Sarajevo.
Njihove biografije su već dostavljene javnosti. Uporedo s tim profesorica Mesihović i dr. sc. Afan Kalamujić će do kraja sedmice mandataru dostaviti detaljnu listu aktivnosti koje planiraju realizirati u narednom periodu, a koje poizilaze iz predizbornog programa koji su podržali naši birači.
S vama dijelimo neke od njih:
✅donošenje Uredbe o jedinstvenim kriterijima i pravilima za zapošljavanje nositelja zlatnih znački i studenata generacije u institucijama u Kantonu Sarajevo, gradu Sarajevu i općinama u Kantonu Sarajevo;
✅ osnivanje Fondacije za nauku Kanton Sarajevo u 2024 i riješiti problem financiranja naučno istraživačkog rada;
✅ uvesti praksu redovnog donošenja Programa za mlade Kantona Sarajevo i oformiti Savjet mladih Kantona Sarajevo, koji će nadzirati i pratiti provedbe Programa za mlade Kantona Sarajevo;
✅ revidirati ciljeve kao i načine upravljanja dugom Kantona Sarajevo;
✅ daljnji pregled i reforme parafiskalnih nameta, te isto hitno pokrenuti u svrhu rasterećenja privrede;
✅ fokus na kapitalne projekte kako bi kroz investicioni ciklus preduhitrili pad privredne aktivnost koji nas očekuje uslijed recesije u ključnim zemljama trgovačkim partnerima.
Za nove generacije – Politička inicijativa želi sreću u daljnem radu našoj budućoj ministrici i budućem ministru!