U grupnim i u individualnim sportovima, proces olakšane naturalizacije sportista uzima sve više maha. Sportisti moraju posjedovati državljanstvo određene države da bi je mogli predstavljati na međunarodnim takmičenjima. Stoga, mnoge države pribjegavaju ovoj praksi i sve češće nude posebne vrste viza ili olakšani postupak naturalizacije za “sportiste koji obećavaju”.

Nažalost, zakon o sportu u Bosni i Hercegovini je pod ogromnim utjecajem različitih političkih faktora, a ulaganje u sport se ne odvija sistemski. Jasan sistem i vizije razvoja sporta koči bilo kakvu dodatnu raspravu o ulaganju u ovu društvenu granu života. Kada je u pitanju razvoj sporta na prostoru Kantona Sarajevo, ostalo nam je samo još sjećanje na olimpijsko Sarajevo koje je bilo prepoznato u čitavom svijetu, kaže Tarik Jažić iz političke inicijative “Za nove generacije”.

Prema portalu Istinosmjer, Vlada Kantona Sarajevo je obećala donijeti strategiju razvoja sporta u Kantonu Sarajevo za period 2022 – 2026. godina. Tokom mandata Vlade Kantona Sarajevo nisu zabilježene aktivnosti kada je u pitanju realizacija datog obećanja, te je obećanje na kraju mandata dobilo ocjenu neispunjeno.
Po riječima našeg sugovornika, sve se svodi na obećanja i ad-hoc rješenja. Jedno od tih ad-hoc rješenja je bilo i sakupljanje novca za kupovinu novih sanjki za jedinog bh. predstavnika u sanjkanju na Olimpijadi koja se održala u Pekingu početkom ove godine. Bilo je porazno čitati kako će dvadesetogodišnji Mirza Nikolajev najvjerovatnije otići u Peking sa starim, istrošenim i nekvalitetnim sanjkama.

Našlo se nekoliko ljudi koji su izdvojili novac i kupili mu nove. I Ministarstvo za sport KS se uključilo sa ad-hoc rješenjem. Mirza nas je predstavio u najboljem svjetlu, bez obzira na to što je završio na posljednjem mjestu.

Danas, Mirzi su ostale samo dvije opcije. Ili da prekine svoju karijeru koja je tek počela, ili da napusti Bosnu i Hercegovinu i nastavi trenirati u nekoj od susjednih država koje će jedva čekati da još jednog našeg sportistu prihvate, izgrade i da im donese nove medalje, neću da vjerujem kako je nemoguće osigurati novac i osnovne uslove za treniranje bilo kojeg sporta u Bosni i Hercegovini! Probudite se i pričajte o ovoj temi kako bismo svi zajedno spriječili gašenje malog sanjkaškog saveza Bosne i Hercegovine koji postoji preko četiri decenije, zaključuje Tarik Jažić