Pokret Za nove generacije je mlada bosanskohercegovačka politička snaga koja je uspjela u samo 5 mjeseci postojanja okupiti ekipu odličnih ljudi, pripremiti ozbiljne izborne programe, ispuniti sve uvijete za sudjelovanje na izborima, sprovesti modernu, fer i poštenu kampanju, te postati parlamentarna stranka na dva nivoa vlasti. U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine će nas predstavljati gospodin Zlatko Miletić, a u Skupštini Kantona Sarajevo prof. dr. Damir Marjanović!

No, to je za nas samo početak. Tek sada slijedi posao političke borbe za sve programske ciljeve koje smo naveli u našim dokumentima, a koje želimo realizirati u onom obimu u kojem nam je pruženo povjerenje građana. Kako smo više puta naglasili, naša najjača snaga su ljudi koji čine ovaj tim i koji su spremni da se uhvate u koštac sa svim izazovima koje nosi parlamentarno djelovanje, pa i izvršna vlast ako budemo dio nje.

Ne možemo a da se ne osvrnemo na činjenicu da je u ovoj neravnopravnoj izbornoj utrci nedostajalo stotinjak glasova pa da u Skupštini Kantona Sarajevo dobijemo i drugu zastupnicu. Rezultati za ovu izbornu jedinicu dovoljno govore o nelogičnosti izbornoga modela koje dovode do toga da stranka koja ima manje od 2,4 puta više glasova dobije 4 puta više zastupnika. Zanimljivo je da su takav rezultat najavljivali pojedini dužnosnici te stranke i par dana prije nego je CIK objavio zvanične rezultate. Presudna razlika je ostvarena u nikad većem broju glasova koji su došli poštom a na čije brojanje jedan cijeli dan nisu bili pušteni posmatrači našeg Pokreta, zbog, kako je navedeno, tehničke greške CIKa.

No, naš Pokret ide dalje. U narednim danima ćemo dobro analizirati i usporediti brojeve glasova koje je CIK objavio sa onima koje su zabilježili naši posmatrači, i ako se uoče značajna odstupanja istih, poduzeti ćemo zakonom predviđene radnje. Uporedo s tim pripremit ćemo se za aktivno i efikasno sudjelovanje našega pokreta u radu navedenih nivoa izvršne vlasti, ali i za razgovore oko formiranja izvršne vlasti sa potencijalnim partnerima.
Naši principi ostaju isti, naši ciljevi ostaju isti!

Stoga pozivamo sve stranke u Bosni i Hercegovini da što prije završe pregovore oko formiranja izvršne vlasti na svim nivoima! Bosanci i Hercegovci, a posebno nove generacije naše domovine, nemaju vremena za bilo kakve postizborne političke smicalice i igre. Njima treba brza i efikasna vlast da ih zaštiti od izazova koji su pred svima nama!

Koordinatori Za nove generacije,
Adna Bešić, Tarik Jažić, Damir Marjanović